中大動漫研討論區

http://www.cuhkacs.org/forum/
現在的時間是 週一 10月 21, 2019 12:35 pm

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週日 12月 10, 2006 5:20 pm 
離線
頭像

Wii Sport 好似好好玩。(買咗果D人成日係其他 Forum 放毒。囧)

NDS 又有櫻花色加煉金術士…

任記好嘢啊。 T皿T

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 12月 10, 2006 6:31 pm 
離線
頭像

不如夾錢買部放係soc房

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 12月 10, 2006 6:32 pm 
離線
頭像

任天堂的主機一向也是很吸引的說~
因為它自己就是殿堂級的遊戲製造商,
說到Game的遊戲性的話老任是不會被比下去的。

而且Wii本身的概念也非常出色,體感的玩法創新有趣而且老少咸宜。
最為適合一大班朋友或者一家人遊玩,這是其餘2部主機比不上的一點。

我是很想把Wii敗回家的,
可是還有一個決定性的因素影響我的選擇…

那就是《Winning Eleven 11》到底會放在哪部主機上。XD
沒有《Winning》的話購買欲就大大減退的說。
話說我現在開PS2就只是為了玩《WE 10》的……(爆

NDS想買《Pocket Mon》、《逆裁4》和《超執刀》的說,
看看聖誕節有沒有辦法把它們騙回來~ XD

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 12月 10, 2006 6:48 pm 
離線
頭像

Elori 寫:
沒有《Winning》的話購買欲就大大減退的說。
話說我現在開PS2就只是為了玩《WE 10》的……(爆

冇住宿就難怪……
宿舍剩係得winning,班人日打夜打,common room又打,自己房又打,走讀生舍堂又打,好似全世界得個一隻game咁~~~煩死~~~
另外,以winning o既畫面莫講話ps3,連ps2 o既機能都用唔著,不如等出電腦版啦

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 12月 10, 2006 7:54 pm 
離線
頭像

claychar 寫:
好似全世界得個一隻game咁~~~煩死~~~

我有個 friend 一年 365 日都係玩 Winning,佢個世界真係得一隻 game 。 XD

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 12月 10, 2006 8:15 pm 
離線
頭像

說起wii 和 NDSL. 我也超想要的說!!!!

尤其是NDSL, 因爲住宿嘛。所以手提機會比較方便。

Nintendo 的遊戲其實我都很喜歡的~

pokemon, mario, zelda, etc..... 常常玩到addicted. 雖然很多人說nintendo做的遊戲都很孩子氣,但是我都超愛玩的說~

希望來年能夠成功入手NDSL吧。

還有,大家看看我的signature, 就知道wii 這次的銷量可說是超強的!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 12月 10, 2006 8:38 pm 
離線
頭像

遊戲只要好玩便是王道,不用理它是不是孩子氣。XD

Wii的銷量在初期可以大幅拋離PS3是正常的,
因為PS3主機太貴而且欠缺出色的遊戲為它護航。

始終第三廠商才是主機大戰的最重要因素,
Nintendo這次能否逆轉Sony就看它可以說服多少廠商開發能夠活用Wii機能的遊戲。
否則單靠Nintendo的話會讓開發者們想破頭的。XD

Angelos 寫:
我有個 friend 一年 365 日都係玩 Winning,佢個世界真係得一隻 game 。 XD

其實我除了Winning也會玩RPG等等的,不過近期沒有甚麼特別想玩的就是。
還好WILD ARMS V這星期就發售的說。^^

Winning之所以受歡迎,是因為喜歡足球的都知道沒有任何一款足球遊戲可以超越Winning了。
枉EA開發了這麼多年的運動遊戲,旗下的運動系列可是每況愈下…

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 12月 10, 2006 8:59 pm 
離線
頭像

不過wii這次在北美銷量也這麽好,可說是十分難得。 記得gamecube的時候在北美的銷量可說是非常慘淡的。

看來大家都非常喜歡wii-mote. 哈。連我也很想試玩wii sports 和zelda: twilight princess.

“始終第三廠商才是主機大戰的最重要因素”

絕對同意。以前nintendo之所以會輸掉console war, 很大的原因是因爲它的自大。對third-party game developers 又不體諒。所以最後很多developers 都不幫它做遊戲。(當然,PSX 的銷量也是主要原因)

不過,聽説nintendo對third-party game developers 的態度已明顯改善不少。 始終,developers 都是希望在銷量好的主機上出game. 就拭目以待吧。

ps3 想挽回銷量就要等明年FF13 等大game 出現了。。 不過,以它們賣一部賠一部的情況看來,真不知道它們到底有沒有這個能耐。。

我可是~90%都玩rpg 的。 arpg, srpg, pure rpg.. sports games 玩過數目:approaching zero... 哈,這次想玩wii sports 可算是對自己的突破吧^^

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 12月 10, 2006 9:33 pm 
離線
頭像

睇老任今次Empire Strikes Back 仲好睇過大戲 XD

PS 3暫時黎睇真係無咩贏面,姑且勿論Wii,因為嚴格黎講兩個唔算正面衝突,但佢連360 都未必贏到...日本唔計,360係美國都算穩如泰山,即使PS 3將來幾好賣,已有市場都足夠佢打落去,何況而家PS 3出貨量少到咁,想買都未必有?(仲未計佢呢批趕出黎既貨QC唔荒好得去邊...)

PS 3 KILLER SOFT都係個兩隻 RPG而已,第三廠不嬲係牆頭草,假如PS 3銷情唔好,連呢兩隻野都過埋老任檔,睇怕唔使旨意有PS 4 = =

不過對我黎講既Killer Soft...都係得MGS 同機戰...前者出係Wii都唔係無可能,後者出Wii 機會點都大過PS 3...結論係...我一定買Wii XD

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 12月 10, 2006 10:31 pm 
離線
頭像

PS 3 嘛, Sony 大把錢融,買嚟當 BD-ROM Player 都唔錯。 XD

不過講真,如果 Taito 係 PS 3 再出過 電車でGO 都會考慮既…
唔係真係嘥氣…(最緊要正字!「嘥」個正字打唔出。 >.<)

講開,我都係第一次想玩 sports game ,不過真係太吸引啦。 :oops:

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 12月 11, 2006 12:22 am 
離線
頭像

utamaru 寫:
我可是~90%都玩rpg 的。 arpg, srpg, pure rpg.. sports games 玩過數目:approaching zero... 哈,這次想玩wii sports 可算是對自己的突破吧^^

對唔識日文又懶睇英文o既我黎講,rpg絕對係一個難以進入o既世界……
當年屋企人又唔俾我用電腦,依家單係軒轅系列都有排追

zelda嘛……我通常都係等大陸出漢化rom再用模擬器玩
(又有一大堆要追,game債一大堆orz)

Elori 寫:
枉EA開發了這麼多年的運動遊戲,旗下的運動系列可是每況愈下…

D人好飄,NBA同FIFE都係,個個都好似草上飛咁,唔真實

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 12月 15, 2006 8:23 pm 
離線
頭像

Wii 重未有貨… OTL

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 1月 14, 2007 1:33 pm 
離線
頭像

举手
偶想玩热血物语.....................(被殴-3-)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 11月 10, 2007 7:58 pm 
離線

兩樣都買曬攞 :lol:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章